Razlika med Elk in Caribou

Tako lo kot karibu padata v družino jelenov, imenovano družina Cervidae. Družina Cervidae poleg loa in karibuja etavljajo tudi vrte jelenov in loov. V družini Cervidae je dolej ugotovljenih približno

Razlika med Elk in Caribou

Vsebina:

Glavna razlika - Elk vs Caribou

Tako los kot karibu spadata v družino jelenov, imenovano družina Cervidae. Družina Cervidae poleg losa in karibuja sestavljajo tudi vrste jelenov in losov. V družini Cervidae je doslej ugotovljenih približno 19 rodov in 51 vrst. Člani družine Cervidae so vidni v večjem delu Novega sveta in v Aziji, Evropi in severozahodni Afriki. Najbolj prepoznavna značilnost teh članov je prisotnost rogovja; rogovje so večinoma vidne pri moških in redko pri nekaterih ženskah. Antlers so edinstvene za to družino in so izdelane iz kosti, za razliko od rogov, ki so izdelane iz keratina. Velikost, oblika in tekstura rogovja se med vrstami te družine zelo razlikujejo. Med rogovi so ponavadi razvejane in podobne rogovi. Ženske karibu za razliko od ženskih losov razvijejo rogovje v poznejših fazah svojega življenja. To je glavna razlika med losom in karibujem.

Ta članek podrobneje obravnava,
1. Elk
- Dejstva, značilnosti in vedenje
2. Caribou
- Dejstva, značilnosti in vedenje
3. Razlika med Elk in Caribou
- Velikost, rogovje in druge značilnosti, selitveno vedenje


Elk - Dejstva, značilnosti in vedenje

Elk ali wapiti je med največjimi živimi sesalci na zemlji in se nahaja v nižinskih gozdovih in gozdno-gorskih habitatih. Poleg tega raje ostanejo v bližini jezer, močvirij in goščav. V glavnem so nočne in samotne živali in se raje hranijo v mraku in zori. Čeprav so losi endemični za Severno Ameriko in vzhodno Evrazijo, so bili uvedeni v nekatere druge države, kot so Argentina, Avstralija in Nova Zelandija, kjer so dobro prilagojeni za življenje. Pretežno se prehranjujejo s travami, zelišči, šašami in grmičevjem. Odrasli moški je lahko od 56 do 68 centimetrov višine v vratnici in lahko tehta od 650 do 830 lbs. Moški so večji kot ženske. V vratu so vidne grive, zmerno vidni ušesi, goli nos, kratek rep in dobro razvite obrazne žleze. Odrasli samci imajo ogromne, razvejane rogovje, medtem ko imajo mlajši samci majhne rogovje. Samice nimajo rogovja. Med rojstvi so izginile zime in se obnavljajo spomladi in poleti. Tako moški kot samice imajo opazen zgornji zob. Njihov plašč je rjave, rumenkasto sive ali bledo rjave barve. Moški so med sezono parjenja bolj agresivni in se borijo z drugimi tekmeci, da branijo samice. Med temi boji ocenjujejo svojo velikost rogovja, velikost telesa in bojne moči. Če sta oba bika v enaki moči, bosta v glavnem imela hude poškodbe.


Caribou - dejstva, značilnosti in vedenje

Caribou ali severni jeleni je še en velik jelen, ki se večinoma nahaja v arktični tundri in borealnih gozdnih območjih Severne Amerike in Evrazije. Večinoma živijo v gozdovih, po možnosti v močvirjih, muskehih in barjih. Pretežno se prehranjujejo z lišaji in mahovi, občasno pa s pašo jedo trave, grmičevje in drugo vegetacijo. Odrasli karibu ima velikost telesa med velikim jelenom in malim losom. Imajo kratek zaobljen nos, ki ni popolnoma prekrit s kratkimi dlakami, majhnimi ušesi, kratkimi repi in velikimi nogami z dobro razvitimi prsti in širokimi kopiti. Tako moški kot ženske imajo rogovje. Njihova splošna barva telesa je temno siva ali rjavkasto siva z belimi lisami pod repom, na čelu, vratu, trebuhu in robovih okoli stopal. Njihov plašč je sestavljen iz votlih las in pokriva celotno telo, kar jim omogoča preživetje v težkih zimskih podnebjih. Odrasla oseba je lahko od 34 do 62 centimetrov visoka na vihru in lahko tehta približno 355-400 lbs. Moški karibozi so večji kot ženske. Karibusi so samotne živali in ne opravljajo velikih migracij. Moški so bolj agresivni in se pogosto borijo z drugimi biki za zaščito samic. Antlers so ogromne z več prongs, in so izgubili rogovje vsako leto. Med rogovi med jelenjimi rogovji so rogovja karibusa drugo največje rogovje med jelenjimi rogovi.


Razlika med Elk in Caribou

Moški in ženski

Samo Elk samci imajo rogovje.

Moški in ženski Caribou imajo rogovje.

Velikost

Odrasel Elk moški je lahko od 56 do 68 centimetrov višine v vratnici in lahko tehta od 650 do 830 lbs.

Odrasel Caribou lahko je visok na vihru od 34 do 62 cm in lahko tehta okoli 355-400 lbs.

Odrasli los je večji od odraslega karibuja.

Rogovi

ElkJe manjši od rogovja Caribouja.

CaribouJe večje od Elkove rogovice.

Za razliko od losov ima karibu viden rog, ki izhaja iz rogovja, ki sega preko nosu.

Migracije

Elk opravlja obsežne migracije.

Caribou ne seli velikih razdalj.

Nos

Elk ima golo dlako.

CaribouNos je popolnoma prekrit s kratkimi lasmi.

Za razliko od losov ima karibu viden rog, ki izhaja iz rogovja, ki sega preko nosu.

Vrat

ElkJe barva vratu temno rjava.

CaribouJe barva vratu bela.

Reference:

1. Feldhamer, G., & McShea, W. (n.d.). Deer: Vodnik za odgovore na živali. Baltimore, Maryland: John Hopkins University Press. Na voljo